kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Uwaga na konserwanty w żywności
2013/6/20 23:10:00

Przeciętny Polak konsumuje rocznie około 2,5 kilograma sztucznych barwników. Wielu z nas nie wie, ile szkodliwych dla zdrowia konserwantów kryje się w żywności, którą spożywamy. Wystarczy jednak nieco większa świadomość i uważne czytanie etykiet na opakowaniach, aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, wynikających z nadmiernego spożywania konserwantów.


Konsumenci niekiedy traktują konserwanty i sztuczne barwniki w produktach spożywczych jak podatki - po prostu są i nie da się ich uniknąć. Tymczasem prawda jest inna. Wystarczy nieco większa świadomość u klientów i uważne czytanie etykiet na opakowaniach, aby wiedzieć jakimi składnikami zatruwamy swój organizm. Według naukowców przeciętny Polak konsumuje rocznie około 2,5 kilograma sztucznych barwników, czyli tak naprawdę proszku, który dobrowolnie przyjmujemy. Wprawdzie obecnie prawo nakazuje producentom umieszczanie na etykietach informacji o chemicznych barwnikach, ale często taka informacja jest napisana małym druczkiem, aby klient nie zwrócił na nią uwagi, a jednocześnie prawo nie zostało naruszone.

Ładne i smaczne, ale szkodliwe

- W pędzie codziennego życia, zakupy robimy często bez większego zastanowienia, zapominając o tym, że to co spożywamy, bardzo wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu – tłumaczy Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy ZPC Brześć, polskiego producenta żywności.

Chemiczne dodatki do żywności są niczym innym jak związkami chemicznymi, specjalnie syntetyzowanymi w celu stworzenia struktury podobnej do związków naturalnych. Polepszają one wrażenie smaku, wygląd produktu, zapach, kolor, a czasem nawet przedłużają termin ważności spożycia produktów! Mówiąc o dodatkach mamy na myśli mieszanki aromatyzujące, barwniki, pigmenty, emulgatory bądź konserwanty.

Nawet jeśli z etykiety dowiemy się o zawartości w produkcie któregoś z konserwantów, nie musimy wiedzieć, czym on tak naprawdę jest i jakie konsekwencje dla naszego zdrowia może nieść jego spożycie. Dla przykładu, konserwant E-220 w bakaliach to tak naprawdę dwutlenek siarki, E-211 w wodach smakowych to benzoesan sodu, a E-123 w kaszy to amarant.

Konserwanty groźne dla zdrowia

Jeżeli same nazwy związków chemicznych niewiele nam mówią, to warto wiedzieć jakie skutki powodują one dla naszego organizmu. Benzoesany powodują reakcje alergiczne, wysypki, podrażniają błonę śluzową żołądka i jelit. Nadmierne spożywanie dwutlenku siarki prowadzi do nudności, bólów głowy i zakłócenia pracy jelit, zaś azotany sodu i potasu powodują sinienie powłok skórnych, astmę i są niebezpieczne przy nadciśnieniu. Lista konserwantów jest jednak o wiele dłuższa, podobnie jak dolegliwości, jakie niesie ze sobą ich nadmierne spożywanie.

Oczywiście tylko regularna konsumpcja produktów zawierających substancje toksyczne, może odbić się na naszym zdrowiu. Tym bardziej lepiej wiedzieć, co jest zawarte w produktach, które spożywamy częściej niż inne. Sztuczne dodatki nie są bowiem objęte jednolitym prawem. Niektóre są dopuszczone do użycia w Polsce, a zabronione w innych krajach Unii Europejskiej, z niektórymi jest na odwrót. Wynika to z tego, że składniki te są poddawane ciągłym badaniom pozwalającym stwierdzić ich właściwości oraz jakie konsekwencje mogą one nieść dla zdrowia.

- Metodą na uniknięcie produktów z konserwantami typu E, jest kupowanie wyrobów z pewnego źródła, niektóre z nich posiadają certyfikat żywności ekologicznej. Najlepiej jest jednak zacząć po prostu od uważnego czytania etykiet – mówi Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć.

Może warto więc nieco się wysilić i poszukać produktów należących do zdrowej żywności. Cena niekoniecznie musi być wyższa, ale będziemy pewni, że za rok nie przytrafi się nam żadna „niespotykana choroba”. Wybór należy do nas.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: barwniki w żywności, konserwanty, sztuczne barwniki


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»